Van Dijk de Jongh Notarissen
 home  /   testament

vraag 11

Vorige Volgende
Ik wil niet dat mijn erfgenamen in de financiĆ«le problemen komen als ik kom te overlijden. Hoe regel ik dat? 
Antwoord:

In de situatie dat de langstlevende ouder samen met de kinderen erft is het meestal de bedoeling dat de langstlevende ouder tot zijn/haar overlijden ongestoord verder kan leven.

In het testament kunt u daarvoor bepalen dat de erfdelen van de kinderen pas opeisbaar zijn bij het overlijden van de langstlevende. De kinderen krijgen dan pas iets in handen bij het overlijden van de langstlevende ouder.
Omdat de langstlevende ouder dan de gehele nalatenschap verkrijgt bestaat de mogelijkheid dat hij/zij belasting moet betalen voor de kinderen. Als er voldoende contanten aanwezig zijn om de belasting voor de kinderen voor te schieten hoeft dit geen probleem op te leveren. Verwacht u echter wel problemen, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor het 'tweetrapstestament' De langstlevende hoeft dan meestal bij het eerste overlijden geen erfbelasting voor de kinderen te betalen (voor te schieten). Pas bij het tweede overlijden betalen de kinderen (zelf) erfbelasting. Ook een dergelijk testament heeft echter niet alleen maar voordelen. Het is dus van belang dat u zich goed laat informeren.